27/09: 4 Webinars: "De stem doorheen het leven" met Jenevora Williams (UK), Annelies Labaere(B) en Evelien D'haeseleer (B)

 

Terugkijken tot 05/11/2020 (4 recorded webinars) : "De stem doorheen het leven"
Pay what you can! Klik op de link onderaan

 

 

 

 

10:00 - 11.00 Jenevora Williams (UK): De zich ontwikkelende zangstem (Engelse presentatie)​

 Bij het zangles geven aan kinderen en adolescenten moeten we rekening houden met de ontwikkelingsbeperkingen en ook de technische mogelijkheden van elke fase. Tijdens de verandering van adolescenten is dit zelfs nog belangrijker, omdat er beperkingen zullen zijn in bereik en flexibiliteit. Met behulp van opnames van stemmen van alle leeftijden kunnen we onderzoeken hoe we onze jonge zangers kunnen helpen het meeste plezier uit hun zingen te halen.

Dr. Jenevora Williams heeft een internationale reputatie op het gebied van vocale gezondheid en zangonderwijs. De combinatie van academische studie en praktische ervaring heeft geresulteerd in een unieke perceptie voor het begrijpen van de menselijke stem. Ze was de eerste zangleraar die in het Verenigd Koninkrijk promoveerde in stemwetenschappen en won de BVA Van Lawrence-prijs 2010 voor haar uitstekende bijdrage aan stemonderzoek. Haar boek en de bijbehorende dvd, Teaching Singing to Children and Young Adults, is enorm populair bij zangleraren over de hele wereld.

11:15-12:15 Annelies Labaere ‘Omgaan met de stemmutatie bij jonge zangers’

Tijdens de puberteit ondergaat de stem ingrijpende veranderingen, zeker bij jongens. We staan stil bij de anatomische en fysiologische evolutie die aan de basis ligt hiervan, leggen uit hoe je het begin van de stemmutatie kan herkennen en hoe je een opgroeiende zanger het beste kan begeleiden bij de overgang naar zijn of haar volwassen stem.

Annelies Labaere is logopediste met een specialisatie in stem. Ze is docent aan de opleiding logopedie en audiologie, Thomas More, Antwerpen. Met veel enthousiasme doceert Annelies er het vak stem, ze begeleidt stemgerelateerde onderzoeksprojecten en coördineert het postgraduaat stem. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk in Berchem, waar ze zowel professionele stemgebruikers als jongeren en volwassenen met uiteenlopende stemproblematieken begeleidt.

 

13:15-14:15 Evelien D'haeseleer (B): De stem in de menopauze

In deze webinar leer je welke veranderingen de stem ondergaat tijdens de menopauze. Je leert hoe hormonale veranderingen een effect hebben op de stemplooien en wat het effect is van hormonale substitutie op de stem. We bespreken verder wat onderzoek ons leert over hoe we stemveroudering kunnen tegengaan.

Professor D’haeseleer is verbonden aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Gentse universiteit.

Rond de stem voor-in en na de menopauze publiceerde zij een 8-tal artikels.

 

14:30-15.30 Jenevora Williams (UK): De oudere zangstem (lezing in het Engels)​

Naarmate ons lichaam ouder wordt, zullen we ook veranderingen in onze stemmen ervaren, zowel in bereik als in uithoudingsvermogen. Zingen is van fundamenteel belang voor het welzijn van de oudere generatie. We zullen kijken naar manieren om zangers te helpen bij het onderhandelen over de veranderingen die nodig zijn om hun vocale vaardigheden te behouden.

Jenevora Williams werkt uitgebreid op het gebied van vocale gezondheid en revalidatie. Veel hiervan is met de oudere zangers, voornamelijk degenen die in koren zingen. Ze heeft de fysiologische veranderingen bestudeerd die optreden, zowel als gevolg van veranderende hormoonspiegels bij vrouwen, maar ook later in het leven als gevolg van veroudering.

 

Vragen stellen is mogelijk via chat.

 

Prijs voor de 4 Webinars samen: "Pay what you can!" vanaf €15.

 

Schrijf nu in via deze link