Abstract Emmanuelle Trinquesse

Lichaam en stem: zingen met meer vrijheid

Auto manuele therapie toegepast op de stem
 

Het is heel dikwijls dat we zien dat als onze stem wordt geblokkeerd, ons vocaal apparaat gespannen is en we hebben niet genoeg tools tot onze beschikking om deze onnodige spanningen los te laten en meer vocale vrijheid te vinden. Is het mogelijk om te praten en te zingen met meer comfort? Om onze doelen gemakkelijker te bereiken? Om minder vocale vermoeidheid te voelen? Dit zijn enkele vragen die op 3 november in Leuven zullen worden besproken.

Deze drie uur durende workshop zal ons toelaten technieken te ontdekken die geïnspireerd zijn door manuele therapie en toegepast op de stem. Naarmate we meer bewust zijn van wat de goede werking van het stemapparaat kan belemmeren kunnen we aangepaste oplossingen vinden, om de spanning te verminderen en onze vocale capaciteiten te ontwikkelen.

Eerst verkennen we de anatomie en fysiologie van de stem door handmatige zelfpalpatie. We zullen parallel zien hoe we ons lichaamsbewustzijn kunnen ontwikkelen om verschillende soorten gewaarwordingen te ontdekken. Dus identificeren we alle verschillende gebieden die onze normale stemfunctie kunnen hinderen: diafragma, tong, kaak, nek… Zij kunnen geblokkeerd zitten of wij zijn ons niet genoeg bewust van hun vrije werking.

Daarna zullen we verschillende soorten oefeningen doen, eenvoudig in handeling en ongelooflijk effectief, om onze stem te voelen en de spanningen te ontdekken die de vocale capaciteit kunnen verhinderen. Bepaalde houdingen, enkele massages, stretching, fasciatherapie ... Meteen zul je het verschil kunnen voelen!

We zullen zien hoe we onze tongwerking kunnen beheersen, hoe de kaak te ontspannen, hoe de ademhaling te regelen, hoe zingen met een vrije larynx ...

We zullen ontdekken dat we alleen de spieren die essentieel zijn voor het goed functioneren van de stem kunnen gebruiken en de andere spieren ontspannen kunnen houden. We zullen een nieuwe manier vinden om ons lichaam te gebruiken om te zingen en praten met meer vrijheid, flexibiliteit en comfort! In een flexibel lichaam floreert de stem en nieuwe vocale mogelijkheden verschijnen.