Herlinde Wynants: “Tensegriteit en de relatie lichaam en stem”

Lezing:

In Harvard ontwikkelde bioloog Donald Ingber het tensegriteitsmodel, een vernieuwend bewegingsmodel. Dit model laat ons toe om de relatie tussen lichaam en stem op een verfrissende wijze te benaderen.Het vormt de basis om veerkracht te begrijpen. In dit systeem betekent energie het moeiteloze gemak en de vanzelfsprekendheid van een opgerichte houding en beweging, dankzij de verende kracht van het lichaam. Een veerkrachtig lichaam kan men vergelijken met een muziekinstrument, dat eerst correct gestemd moet worden vooraleer het de juiste tonen kan voortbrengen.

Die mogelijkheid om een lichaam te “stemmen” is een eigenschap van het bindweefsel en van het parasympatisch zenuwstelsel (PZS), en is iets dat men moet leren. Dit “stemmen van het lichaam” moet het doel zijn van de opvoeding, en heeft steeds een gezondheidsaspect.

Een onderontwikkelde veerkracht leidt immers uiteindelijk tot chronische stress. Veerkracht is de tegenpool van stress en een essentiële vaardigheid in de preventie van chronische ziekten.

Het woord “veerkracht” verwijst naar de veer die, nadat ze samen is gedrukt, opnieuw opveert en haar oorspronkelijke vorm inneemt. Een veer die te lang spanning vasthoudt (ingedrukt blijft), verliest die veerkracht. Een veerkrachtig lichaam leidt naar een soepele veerkrachtige stem.

Workshop: Het effect van veerkrachttraining op de stem.

“Veerkracht” is nu een modewoord aan het worden dat heel veel ladingen dekt.

Veerkrachtige mensen kan je dan ook herkennen aan hun verende stap en hun soepele lichtvoetige beweging. Om veerkracht goed te kunnen begrijpen, moeten we de systemen kennen die ervoor zorgen dat het lichaam als één goed geolied geheel kan inspelen op de impulsen en uitdagingen van de buitenwereld.

Bio

Dokter Herlinde Wynants is 30 jaar arts. Naast een specialisatie in algemene inwendige ziekten, werkte ze in het Antwerps Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde en later ook in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Sinds ze in 1995, na specialisatie tot internist is beginnen werken in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is ze zich steeds meer gaan interesseren in patiënten met ME, CVS, Fibromyalgie, spasmofilie, spastisch colon, en burn-out.

Vanuit deze interesse is in 2005 het boek “Waarom wil Pinokkio een jongen worden? Stress en overbelasting, mechanismen die leiden tot gezondheidsklachten, disfunctioneren en negatieve emoties.” geschreven, herwerkt in 2008. In 2015 is het boek “Gezond zijn is plezant. Stap voor stap je veerkracht herwinnen” uitgebracht. Hierin zijn verschillende liedjes opgenomen om vanuit lichaam en stem de veerkracht terug te vinden of te verbeteren.