Jeanne Dambreville Abstract

Zingen en dansen, met één stem, één lichaam

We verkennen de artistieke en pedagogische verbanden tussen zangstem en gedanste beweging: hoe te zingen en dansen op hetzelfde moment, zonder dat de twee artistieke disciplines kunstmatig aan elkaar worden toegevoegd, maar in plaats daarvan zich vermengen en een enkel expressief gebaar worden?

We zullen dus de grens tussen zanger en danser verminderen, een lichaam belichamen dat zichzelf uitdrukt met alle middelen waarover het beschikt, geluiden en bewegingen. Deze ontmoeting kan dan de geboorte geven aan een hybride kunst, verrijkt door de kracht van de een en de ander, en dit opent de mogelijkheid van een nieuw luisteren, een nieuwe blik.

Vanuit pedagogisch oogpunt kan het associëren van het lichaamsbeweging en de stembeweging specifieke instrumenten bieden voor vocale techniek (voornamelijk ademhaling), aanwezigheid en expressiviteit, ritmische sensaties, memoriseren en muzikaal begrip (monodisch of polyfoon), luisteren in een groep ...

Zoveel doelen die we concreet zullen experimenteren door het oefenen van oefeningen van vocale opwarming en lichaamsvoorbereiding, maar ook door het leren van enkele eenvoudige liedjes, het kruisen van verschillende energieën.