Lieve Jansen - Voorzitter

Lieve Jansen heeft een carrière achter zich als concert-en operazangeres, zangdocente en onderzoeker.

Zij heeft een uitgebreid repertorium van barok tot de hedendaagse muziek zowel in opera, oratorium als Lied.

Zij trad op in heel Europa en de Filippijnen (Bamboo Organ Festival te Manila), met gerenommeerde pianisten zoals Michel Dalberto (waarvoor zij een speciale vermelding kreeg in “Le monde de la Musique voor haar interpretatie van ondermeer “Frauen- Liebe und Leben” van Schumann) en Geoffrey Parsons, waarmee zij een succesrijk liedrecital gaf tijdens het Festival des Arcs. (F)

Daarnaast zong zij diverse rollen in alle Belgische operahuizen, in de Antwerpse kameropera, met muziektheater Transparant (oa ook in Spanje) en Opera Mobile.

Met “Le Nouveau Théâtre de Belgique” ging zij op tournee in Frankrijk en Zwitserland met “La cantate à trois voix” van Paul Claudel. De muziek was van Thanos Mikroutsikos.

Na de dubbele monoloog “Pierrot Lunaire” van Schönberg en “Miss Havisham’s wedding night” (Europese creatie) van D. Argento werd zij in de pers omschreven als een zangeres die evengoed actrice was.

Ook met het cabaretesk programma “Tendrement” toonde zij haar veelzijdigheid.

Zij stichtte het vokaal kwartet “Consonanza” en richtte het vokaal ensemble “Freya” op, dat zij 15 jaar dirigeerde.

Zij gaf concerten voor radio en televisie en plaatopnamen voor o.m. Erato en een solo-CD met liederen van Schubert, Brahms, Britten en Satie, staan op haar actief.

Ook op gebied van regie was Lieve Jansen actief. In opdracht van Jeugd en Muziek Brussel, regisseerde zij “Dido and Aeneas” van Purcell, uitgevoerd met jongeren van 16 tot 24 jaar, een productie die 3 jaar toerde langs verschillende culturele centra in Vlaanderen.

Vervolgens regisseerde zij “Prima la Musica, poi le Parole” van Salieri en “Der Schauspieldirektor” van Mozart. Nadien volgden nog diverse grote operafragmenten (Mozart- Humperdinck, Bellini e.a.)

Voor Jeugd en Muziek Internationaal nam zij de regie over van het Duitse project rond de kinderopera “Brundibar” om deze aan te passen aan de internationale scenes. Deze productie reisde door 8 Europese landen.

Zij was nauw betrokken bij de wereldcreatie in september 2003 van de opera “KET” van Koen de Jonghe op een libretto van Geert Van Istendael in opdracht van J&M Brussel.

Lieve Jansen doceerde zang aan het Lemmensinstituut te Leuven (januari 1985- juni 2015)en gaf masterclasses in België, Nederland, Finland, Spanje, Polen, Letland, Portugal en Frankrijk.

Zij was titularis van de klas Liedkunst, opgericht in 2010 waar jonge zangers en pianisten op een vernieuwende manier kennis konden maken met het Liedgenre. Als geaffilieerd onderzoeker “Stem” was zij verbonden aan de universiteit van Leuven. Departement Neurowetenschappen, Exp. Otorinolaryngologie. In dat kader geeft zij nog steeds lezingen voor artsen en logopedisten en lezingen met workshops voor zangers (professionelen en DKO)

Aan het Lemmensinstituut was zij van 2006 tot 2009 projectverantwoordelijke van een driejarig onderzoeksproject “In Tränen unendlicher Lust” rond de actualisering van het Lied, samen met beeldend kunstenaar Wim Lambrecht (verbonden aan Sint Lucas beeldende kunsten Gent) en pianist Michel Stas.

Zij is na haar opruststelling nog steeds actief als gastdocent bij verschillende instellingen, geeft masterclasses zang en lezingen over de stem in binnen-en buitenland. Als onderzoeker nam zij deel aan verschillende congressen (Pevoc en Pass) en gaf er verschillende presentaties over haar onderzoek.

Lieve Jansen is samen met Sarah Algoet en Jurgen Vollens, initiatiefnemer tot het oprichten van Evta-Be.