Peter Rouffaer

Peter Rouffaer is freelance acteur en gepensioneerd artistiek docent aan het departement Drama aan het KASK in Gent.

Hij is licentiaat in de sociologie (1971) met als thesis: sociologisch-organisatorische problemen van het theater en volgde nog een specialisatiejaar in de kunstsociologie aan de Universiteit van Suid-Afrika, Pretoria (1972).

Nadien behaalde hij een 1e prijs toneel van het Koninklijk Conservatorium te Brussel (1981) waar hij acteurstraining heeft ontvangen van S. Rouffaer, J. Decorte en J. Devos.

Verder kreeg hij een opleiding schilderkunst aan de Portaelschool in Vilvoorde o.l.v. Guido Verhaeghe. Dit resulteerde in een groepstentoonstelling te Vilvoorde met o.m. Pierre Bogaerts (winnaar van de Jeune Peinture Belge) en Guido Verhaeghe.

Voor een meer holistische benadering van de stem volgde hij diverse cursussen, ondermeer "Teachers Training on the Voice" o.l.v. Kristin Linklater, (U.S.A) Teachersopleiding stem bij Shakespeare & Co, (The Mount, Lennox) . Hij volgde de tweejaarlijkse teacherstraining bij Catherine Fitzmaurice waarbij hij associate teacher werd benoemd.

Verder volgde hij sinds 1989 tot nu jaarlijkse stem- en theaterstages aan het Roy Hart Theatre te Malerargues (F) bij Enrique Pardo.

In het het Banff centre in Canada (2009)volgde hij een zangstage bij Richard Armstrong.

Jaarlijkse dansstages o.l.v. Dominique Dupuy, Frans danspedagoog van de Rencontres Internationales de la Danse Contemporaine te Parijs (1991 tot 2010 ) staan ook op zijn actief.

Na 6 jaar assistent te zijn geweest aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de K.U.Leuven, heeft Peter Rouffaer zich meer en meer toegelegd op het theater.

Hij is acteur bij diverse gezelschappen in België, Nederland en Frankrijk in modern en klassiek repertoire.

Met de Sonnetten van W. Shakespeare, voordrachtprogramma met Senne Rouffaer, P. Deneckere(fluit) en M. Verstegen (Klavecimbel), toerde hij in Vlaanderen.

Daarnaast deed hij regie ervaring op bij verschillende amateurgezelschappen in Vlaanderen.

Als filmacteur is hij bekend door verschillende BRT-VRT en TF1-RTBF producties waarvan de meest recente in “Recht op recht”, “Witse”, “Kinderen van Dewindt” en “Thuis”.

Momenteel toert hij in het buitenland en Vlaanderen met de voorstelling: River off life : Peter Rouffaer zingt danst en spreekt Shakespeare met jazzmuzikanten Joe Fonda en Harvey Sorgen. Deze voorstelling ging in première in New York in Januari 2015.

Verder toert hij met de voorstelling: “elke dag begint opnieuw” met gedichten van Hubert Van Herreweghen samen met Stijn Kuppens , cellist.

Er staan nog verschillende voorstellingen in de steigers met accordeonist Tuur Florizoone en percussionist Jo Zanders en jazz zangeres Carol Van Welden.

Verder speelde hij mee in de dansvoorstelling “Gloed” van Serge Aiméee Coulibally in een produktie van De Grote Post, Novemeber 2015.

Als docent stem en toneel was Peter Rouffaer verbonden aan de conservatoria van Brussel en Luik en KASK in Gent en andere stedelijke conservatoria en acteerstudios.

Zangervaring deed hij op bij de overleden Engelse sopraan Venice Manley.