Raf De Groote: “Body Mapping: body, mind and breathing”

Lezing

In deze lezing komen een aantal elementen aan bod die deel uitmaken van de workshopreeks Ademtraject voor Professionals. Deze inzichten zijn het resultaat van een jarenlange studie-en ervaringstocht doorheen methodes, meningen, dogma’s, mysteries en soms misverstanden die we in ademhalingsonderricht ontmoeten.

Op deze tocht heb ik leren zien hoe ademhaling met het hele lichaam en je innerlijke status verbonden is. Bij intentioneel ademgebruik speelt ook je verwachtingspatroon, voorstellingskracht, het kunnen « voelen » een grote rol. Bovendien zijn ook tal van reflexen en externe krachten als zwaartekracht, spanningspatronen, houding en veel meer betrokken.

Het « voelbaar » kunnen aanwenden van een dieper inzicht in deze elementen én in de functionele anatomie van ademhaling kan je ademhalingscontrole spectaculair verbeteren. Daarbij is het zien van musiceren als bewegingsvorm een grote hulp: niet alleen zal je dan duidelijker beweging leren initiëren, doseren, maar je opent de weg naar grotere fysieke en mentaal-artistieke vrijheid.

Het overbrengen en « belichamen » van deze elementen is een volledig wetenschappelijk onderbouwd proces waarmee we vandaag kennis maken. Je zal elementen terugvinden uit de pedagogiek van de Franklin Methode, Body Mapping, Alexandertechniek, Feldenkrais, Somatics, Blandine Calais-Germaine en uit ademhalingsmethodes en verassende kennis van de ademhalingsfysiologie.

Workshop

In deze workshop krijg je proefondervindelijk inzicht in de relatie tussen houding, bewegingsvrijheid, ademhaling en psyche.

Er wordt ook dieper ingegaan op de relatie tussen ademen om te leven en intentionele ademtechniek. Tevens krijg je een kijk op ademvolumes, de fysieke ademstructuur én het verband met larynx en stemplooien. Je ervaart hoe zwaartekracht en oprichtkracht via reflexen gewekt en versterkt kunnen worden en de betekenis van dit alles bij “ademsteun”. Deze workshop is volledig wetenschappelijk onderbouwd en maakt gebruikt van de meest recente inzichten in biomechanica, psychologie, fascia…

WAT LEER JE CONCREET?

- Hoe ideale functionaliteit volgens je “design” te belichamen en uit de neerwaartse spiraal van -het kijken naar beperkingen en “dont’s- te geraken maar ook hoe je je proprioceptie kan wekken en aan wenden i

- Hoe écht “vanuit je lichaam” te zingen, vrij van mysterie en dogma en hoe je je "autonoom “zenuwstelsel intentioneel kan beïnvloeden om innerlijke rust te meten en te regelen.

Je neemt inspiratie en een goed humeur mee terug naar huis naast direct bruikbare oefeningen.

Bio

Fluitist Raf De Groote (1960) maakte als late beginner een doorgedreven opleiding door. Vanuit persoonlijke historiek ging hij op zoek naar een dieper inzicht in de relatie tussen het lichaam en musiceren. Deze nooit eindigende zoektocht ging o.a. over Feldenkrais, Alexandertechniek tot Body Mapping (teachers certificate) Uiteindelijk volgde hij als eerste Belg de 3-jarige opleiding tot Franklin Method educator. Raf geeft tal van workshops rond de rol van houding, beweging, ademhaling en musiceren. (bv OVSG : Body Mind and Music/ Ademtraject voor professionals/ Fit for the Office.)Hij was o.a. te gast op “Sing That Body” van het NVZ in Arnhem (2016) en op het Akousticum Talent Programme (NCPA Arnhem)/ Koortreffen Koor en Stem Torhout 2016/….

www.rafdegroote.be