Susan Tordoff (GB): “Your body, your voice” (Lezing en workshop in het Engels)

Lezing

Een acteur-zanger moet woorden overbrengen op een manier waardoor die woorden nieuw en fris lijken, alsof hun karakter ze voor de eerste keer zegt of zingt. Met dit in gedachten is het essentieel om een goed begrip te hebben van hoe de stem kunnen gebruiken om de vereiste emotie in onze woorden te kunnen overbrengen. Cicely Berry, volgens wiens methode Susan werkt, geeft specifiek aan hoe de woorden een 'gevoel' weergeven en hoe het publiek die gevoelens deelt. Zij was jarenlang voice director van The Royal Shakespeare company en heeft verschillende boeken geschreven die ik van onschatbare waarde vind in mijn werk.

Een acteur moet woorden overbrengen op een manier waardoor ze nieuw en fris lijken en alsof hun karakter ze voor de eerste keer zegt. Met dit in gedachten is het essentieel voor hen om een goed begrip te hebben van hoe ze hun stemmen kunnen gebruiken, welke emotie dan ook vereist is. Cicely Berry werkt specifiek aan hoe de woorden een 'gevoel' maken en op het toestaan dat het publiek die gevoelens deelt. Door te werken met tekst van Shakespeare, die op het eerste gezicht ondoordringbaar lijkt, kunnen we deze begrijpen door de woorden te 'voelen'. Dit ontsluit hoe de karakters van de personages zich voelen in wat ze zeggen - klinkt een beetje vreemd, maar het werkt.

Workshop

Deze workshop zal hetzelfde patroon volgen als een stemklas voor acteurs in training.

• Beginnen met een zachte lichamelijke warming-up en stretch, gevolgd door ademhalingsoefeningen gekoppeld aan geluid tijdens het opwarmen van de stemplooien.

• Bouwen aan resonantie en het openen van vocale tonen die een rijkdom aan geluid bevorderen.

• Werken aan articulatie om de helderheid en behendigheid van spraak te verbeteren.

• Door het bovenstaande werk met elkaar te verbinden, zullen we aan tekst werken om te begrijpen hoe de woorden in een dramatische tekst emotie en ware levering kunnen stimuleren, omdat de verbinding met de gevoelens van de personages wordt gerealiseerd bij de aanlevering van die tekst.

(Sommige oefeningen zullen liggend gebeuren, dus draag comfortabele kleding, maar als liggen een probleem is, kunnen ze zittend gedaan worden).

Bio

Susan is opgeleid als actrice aan The Bristol Old Vic Theatre School en heeft 30 jaar ervaring in het acteer vak. Ze werkt als stemcoach, acteur en werkt nu en dan nog steeds als actrice.

Zij werkte samen met professionele acteurs als stemcoach voor producties van Othello, Macbeth en Twelfth Night van Shakespeare. Ook met Disney's Lion King ging zij op tournee en werkte met acteurs uit Zuid-Afrika en Frankrijk op het verzachten van accenten.

Ze geeft les op verschillende toneelscholen in Londen, waaronder East 15, waar ze lesgeeft in acteren en stem en The Royal Central School, waar ze stemles geeft voor studenten en in zomervakscholen waar ze 'Voice Fundamentals' en 'Voice in Performance', geeft. Ook Mountview School of Acting en Guildhall School of Music and Drama, behoren tot haar werkgebied.

Ze bracht zes jaar door in Singapore en werkte zowel als acteur als leraar.

Ze werkt ook met personen en bedrijven in de zakelijke wereld bij spreken in het openbaar.