Symposium - 30 maart 2019 - De stem, Binnenstebuiten

30 maart 201910u30 tot 18u

Locatie: Koninklijk Conservatorium Antwerpen,  

Desguinlei 25, 2018 Antwerpen.

 

Abstracts Symposium

Programma

Voormiddag: Lezingen

Matthias Echternach (D): De stem vanbinnen - Op MRI gebaseerde analyses (zang-en spreekstem)

Sanne Graulund (DK): 'geconnecteerd zingen’ - Werken met de fascia in het lichaam om de stem een platform te geven waarop ze zich kan ontwikkelen

Ineke van Doorn (NL): ‘Zingen van binnen naar buiten’- verkenning van de stem, de zanger, het lied.

Matthias Echternach: ‘De tenor’ – Een fysiologische kijk
 

Namiddag: Roterende workshops

Sanne Graulund: Geconnecteerd zingen

Door stretching, beweging en klank, lossen we oude lichaamspatronen op die ons niet langer ondersteunen. Van daaruit bouwen we terug op en versterken de spieren die de stem ondersteunen, om te zingen op de luchtstroom van binnen naar buiten.

Ineke van Doorn: Improvisatie

Improvisatie heeft veel te bieden: het geeft de vrijheid om je eigen verhaal op een bijzondere en persoonlijke manier te vertellen.

Je gaat er ook beter door luisteren, het geeft je inzicht in muzikale structuren en je krijgt meer lef, maar het is natuurlijk vooral superleuk om te doen!

Omdat er geen regels lijken te zijn, vinden sommigen het eng om te improviseren maar iedereen kan het en mag dit doen op zijn eigen manier.

Prof. Dr. Matthias Echternach was jarenlang verbonden aan het ‘Institute for Performing Arts Medicine’ - universiteit van Freiburg Duitsland, als KNO-arts. Het MRI-onderzoek van de stem, waar hij aan meewerkte, resulteerde in een prachtige dvd: "The Voice" - Insights into the Physiology of Singing and Speaking. Sinds 2018 is hij hoogleraar voor foniatrie en pediatrische audiologie aan de Universiteit van München, Duitsland. Naast solistische activiteit als tenor, is hij lid van verschillende internationaal erkende vocale ensembles zoals het Kammerchor Stuttgart.

 

Sanne Graulund is een Deense Fascia-onderzoeker, zangeres, componiste en docente aan de Danish Royal Music Academy in Kopenhagen. Zij werkt ook als freelance lerares en zangeres. Ze bracht 4 cd's uit, schreef muziek voor films en was muziekdirecteur bij verschillende toneelstukken in Denemarken.

In haar lessen combineert Sanne fasciawerking met traditionele stemtraining. Ze heeft een onlinecursus voor stemtraining ontwikkeld: www.21DayVocalTrainer.com

 

Ineke van Doorn, Nederlandse Edison winnares, reist de wereld rond als jazz-zangeres, zij geeft les aan de Artez hogeschool voor kunsten in Arnhem en schreef een boek " Professioneel zingen voor iedereen" dat in 2016 in het Engels vertaald werd: "Singing from the inside out".

Het boek werd inmiddels wereldwijd een vaste waarde in Conservatoria en hogescholen. De ondertitel van haar boek luidt: 'Exploring the voice, the singer and the song'.

 

Tarieven:

Evta-Be leden 55€, studenten -26j. 35€, Niet-leden: 90€, studenten -26j. 50€, broodjeslunch inbegrepen.

Deadline inschrijvingen 17 maart

Na deze datum wordt een toeslag van 5€ gevraagd.

Inschrijven kan hier.