Vragen betreffende Pevoc en Evta-Be

 

 

 

Beste collega's en studenten,
 

Op het vorige Pevoc congres (Pan European voice conference) in Gent waren verschillende zangleraren aanwezig die enthousiast waren over het congres maar die ook nog onderwerpen misten, specifiek naar de zangstem en zangonderricht toe gericht. De meeste onderwerpen waren vrij wetenschappelijk, terwijl zangers vooral een artistieke opleiding hebben en de wetenschappelijke ondersteuning en kennis van de stem pas sinds de laatste jaren meer en meer aan bod komt.

Het Pevoc comité wil, na het succes van het EVTA rondetafelgesprek, aan EVTA een onderdeel van het congres toewijzen, dat naar eigen goeddunken kan ingevuld worden.

Het is aan mij, als bestuurslid van de overkoepelende vereniging en voorzitter van Evta-Be om op te lijsten wat zangleraren en zangers in Europa verwachten als onderwerpen op een congres. Ook de voorkeursvorm, een lezing, workshop, of panelgesprek, is belangrijk.

Het volgende Pevoc congres is in 2019 in Kopenhagen.

Wat Evta-Be betreft, willen wij graag te weten komen, wat jullie in onze werking zouden willen terugvinden: zowel pedagogisch als wetenschappelijk, zeker nu de programma's voor het DKO en aan de conservatoria en hogescholen wijzigen. Er zijn ook mensen met een eerder beperkte kennis van de zangstem die zich zangleraar of zangcoach noemen, wat zeker niet in het voordeel is van een leerling. Wij willen graag de kwaliteit van zangonderricht hoog houden.

Met dank om bijgevoegde vragenlijst betreffende de twee onderwerpen, in te vullen en mij terug te sturen. Je hoeft hiervoor geen lid van Evta-Be te zijn.

 

Vragenlijst

Welke onderwerpen zou je op een congres willen behandeld zien in jullie hoedanigheid als zanger en zangleraar (alle zangstijlen), zowel wetenschappelijk, in zangtechnisch of als holistisch verband?
1. Wat willen jullie in onze werking terugvinden, zowel pedagogisch als wetenschappelijk, rekening houdend met de huidige situatie in het DKO en in de professionele zangopleiding?
2. Wat kan jullie helpen om het lesgeven zo boeiend mogelijk te maken, niet alleen voor jullie zelf maar ook naar de leerlingen toe? (repertoire- kennis, onderscheid en overeenkomsten in verschillende zangstijlen, opwarmingsoefeningen enz.)
3. Wat kan jullie helpen om de kennis over de stem (zangstem en spreekstem) uit te breiden?
4. Met welke onderwerpen en met welke mensen, zouden jullie in verband met de holistische benadering van de stem kennis willen maken (specialisten in medische en paramedische beroepen, therapeuten, bewegingscoaches e.a.)?
5. Welke internationale (zang) pedagogen zouden jullie graag willen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen, een docentenworkshop te volgen of andere?
6. Welke dagen of welke periode is voor jullie de best om een activiteit te volgen? (zaterdag, een tweedaagse, vakantieperiode, voormiddag in de week...)
7. Eventuele andere onderwerpen, opmerkingen of vragen