Workshops 10.30 tot 17.30 'Linklater & Fitzmaurice Voicework®'

Met Peter Rouffaer & Leo Cleynenbreughel

Toegankelijk voor iedereen, zowel zangers als sprekers

Locatie: ‘Way to stage’, Rue de l'Écluse 26, 7861 Papignies, vlak bij Halle, onze nieuwe partner net over de taalgrens.

Peter Rouffaer is een freelance acteur en gepensioneerde stemleraar aan het KASK Theatre Department in Gent.

Hij won de eerste drama award op het Koninklijk Conservatorium in Brussel (1981).

Voor een meer holistische benadering van de stem heeft hij in 1978 diverse beroepsopleidingen ondergaan, onder andere bij Kristin Linklater en  bij Shakespeare & Co, (The Mount, Lennox) in 1978, met wie hij sinds vele jaren samengewerkt heeft. Hij is gecertificeerde Linklater leraar.

In 2006 en 2007 heeft hij bij Catherine Fitzmaurice een opleiding  Voice Training gevolgd  en in 2007 werd hij Associated docent Fitzmaurice.

Sinds 1989 studeerde hij aan het 'Theater Roy Hart' in Malérargues (F) bij Enrique Pardo, waar hij ook acteur was.

Hij studeerde ook aan het Banff Centre in Canada (2009) met Richard Armstrong, met wie hij eerder had gewerkt, en Venice Manley, een sopraan- en stemdocente in Theater Roy Hart in Malérargues in Frankrijk en Londen.

Danscursussen bij Dominique Dupuy, in de Rencontres Internationales de la Danse Contemporaine in Parijs (1991 tot 2010) maken deel uit van zijn interesse in de invloed van het lichaam op de stem.

Hij is acteur in diverse theaterbedrijven in België, Nederland en Frankrijk.

Peter is een lid van het bestuur van de Evta-Be

Leo Van Cleynenbreugel groeide omringd door klassieke muziek op. Zijn vader is koordirigent en zijn moeder leerde hem viool. Als knaapje zong hij in de Brusselse Opera. Na het afronden van de middelbare school ging hij naar de Universiteit Gent om Indologie (Hindi, Sanskriet) te studeren. Tijdens zijn studie heeft hij een jaar in India doorgebracht waar hij traditioneel theater studeerde en vrijwilligerswerk deed. Daarna begon hij zijn dramaopleiding aan de School of Arts (Gent), waar hij voor het eerst Fitzmaurice Voicework® heeft ervaren, met Peter Rouffaer als leraar. Nog voor het afstuderen aan de School of Arts was hij al gecertificeerd in dit werk, waaruit zijn passie blijkt. Hij heeft gewerkt als stemleraar in Colombia, de VS, Ecuador, Cuba, Ierland, Palestina, India, Barcelona en België. Sociale gelijkheid, mystiek en traumaheling zijn belangrijke thema's die zijn artistiek en educatief werk inspireren. Hij is gepassioneerd zanger, reiziger, en houdt ervan mensen te begeleiden bij het ontdekken van hun stem.

Kristin Linklater heeft de afgelopen 40 jaar onze vocale benadering van theatrale kunst in zijn technische aspect revolutionair gemaakt.

De methode "Freeing the natural voice “ (Bevrijden van de natuurlijke stem) die zij heeft gecreëerd, heeft tot doel de natuurlijke stem zijn vrijheid (terug) te geven en een vocaal werk te ontwikkelen dat ten dienste staat van de volledige vrijheid van menselijke expressie.

Het basisprincipe van de methode is dat iedereen een stem heeft met een bereik van 3-4 octaven, die de oneindige verscheidenheid van emoties, impulsen, complexiteit van stemmingen, subtiliteiten van de gedachte die hij of zij ervaren kan weergeven. Dit is de natuurlijke stem, het potentieel dat in ons is vanaf de geboorte.

Catherine Fitzmaurice's methode van vocale training verkent de dynamiek tussen lichaam, adem, stem, verbeelding, taal en aanwezigheid. Door fysieke ervaring en mentale oriëntatie te integreren, ontwikkel je levendige stemmen die intentie en gevoel communiceren zonder onnodige inspanning.

Werken aan je stem brengt vele voordelen met zich mee. Aangezien adem en stem op het kruispunt van materie en metafysica staan, kan dit werk ook bijdragen aan een creatieve, intellectuele en spirituele groei.

Catherine's werk is sterk beïnvloed door o.m. bio-energetica en yoga.

Verloop van de workshop

Peter en Leo zullen elk beknopt de basisprincipes van elk van de methoden met de groep ontdekken. Verder zal Peter werken met het verband tussen emotie en stem en de zoektocht naar de natuurlijke stem. Leo zal de aandacht richten op subtiele veranderingen in de gevoelswereld en hoe dit de interpretatie kan informeren. Ze werken samen naar een ingeleide groepsimprovisatie.

Deadline inschrijvingen 7 februari

Toegangsprijzen: Niet-leden: 85€, studenten 45€ per dagdeel - Evta-Be leden 50€, studenten -26j. 30€ per dagdeel.

Wie inschrijft voor de 2 dagdelen betaalt als niet-lid slechts 153€ (81€ studenten)- Evta-Be leden: 90€ (54€ studenten)

Graag hier registreren.

De inschrijving is pas geldig na ontvangst van je betaling met vermelding Workshop 17 februari, lid of niet-lid.

Eens je betaling toegekomen op onze rekening BE69 0688 9438 3978 ben je definitief ingeschreven. Je ontvangt hiervoor geen bevestiging meer. Na de deadline ontvangt elke deelnemer nog een mail met details over het verloop van de workshop en een wegbeschrijving.